Penilaian dan Pengukuran Warna
Warna membuat produk pangan menarik. Bagi makanan warna
merupakan daya tarik utama sebelum konsumen mengenal dan
menyukai sifat-sifat lainnya. Jagung rebus yang berwarna kuning
akan lebih menarik daripada yang berwarna putih, buah tomat
berwarna merah merata lebih disukai daripada warna belang merah
hijau. Demikian pula buah jeruk dengan warna kuning oranye lebih disenangi daripada berwarna merah atau hijau. Dalam klasifikasi
mutu tanda-tanda dan kriteria ketuaan atau kematangan buah
seperti pada buah mangga, rambutan, pisang, dan lain-lain.
Warna asli suatu produk hanya akan tampak jika produk itu
mendapat penerangan cahaya terang benderang atau mendapat
cahaya putih, sebaliknya jika tidak mendapat cahaya yang memadai
akan didapatkan warna semu. Adanya fenomena warna asli dan
warna semu ini penting diketahui oleh para pemeriksa mutu
(inspektor) agar dalam memeriksa
Warna membuat produk pangan menarik. Bagi makanan warna
merupakan daya tarik utama sebelum konsumen mengenal dan
menyukai sifat-sifat lainnya. Jagung rebus yang berwarna kuning
akan lebih menarik daripada yang berwarna putih, buah tomat
berwarna merah merata lebih disukai daripada warna belang merah
hijau. Demikian pula buah jeruk dengan warna kuning oranye lebih disenangi daripada berwarna merah atau hijau. Dalam klasifikasi
mutu tanda-tanda dan kriteria ketuaan atau kematangan buah
seperti pada buah mangga, rambutan, pisang, dan lain-lain.
Warna asli suatu produk hanya akan tampak jika produk itu
mendapat penerangan cahaya terang benderang atau mendapat
cahaya putih, sebaliknya jika tidak mendapat cahaya yang memadai
akan didapatkan warna semu. Adanya fenomena warna asli dan
warna semu ini penting diketahui oleh para pemeriksa mutu
(inspektor) agar dalam memeriksa
Komentar
Posting Komentar